Utgivna böcker

Tomten

Julen har många anspråk och förväntningar, men tillvaron är inte alltid så lätt, särskilt när tillvaron vänts upp och ner, och inget är som det varit. I Tomten möter vi omtänksamma William som vill ställa allt till rätta, men hur löser man en situation som inte blir som man tänkt sig.


”Han vaknade på julaftons morgon med ett ryck. Vad var det han satt igång? Varför hade han bestämt någonting med den där opålitlige stora buffeln? Han liknade inte alls bilden William fått upp i huvudet när han beställde en hyrtomte. Elin skulle förmodligen bli rädd och springa /…/”


Tomten är första novellen i Akt Förlags serie, Samtida julnovell, skriven av författaren och skådespelaren Jonas Karlsson. Med denna utgivning vill förlaget också slå ett slag för värdet av högläsning, som är berikade, ja, rent av livsnödvändig. Så läs Tomten högt tillsammans med familjen, vänner, arbetskamrater, i bokklubben eller för grannarna. Självklart kan man alltid läsa själv på bussen, fiket, hemma i soffan eller några sidor till natten. Njut julen gemensamt – högläs Jonas Karlssons nyskrivna julnovell!


PRESS

https://www.svt.se/kultur/jonas-karlsson-om-nya-julnovellen-tomten

Elis Kalmér, svt nyheter,  23/12 2023


https://www.femina.se/kultur/bokredaktorens-tre-basta-julkappstips/10057079

Kenneth Gysing, Femina 17/11 2023

Adventskalender konst & litteratur

Sensationell samling författare och konstnärer i unik adventskalender


Adventskalender Konst & litteratur, en julkalender i bokformat, bjuder på 24 samtida svenska och väletablerade konstnärer, forskare, författare, historiker, musiker, poeter och skådespelare, som alla fritt har tolkat temat förväntan. Alla dagar fram till jul öppnas dagens lucka genom att boksidans framkant sprättas upp. I kortare texter eller konstverk får läsaren inblick i de medverkandes idé-, reflektions- och tankevärldar kring temat. Deras tolkningar visar på hur olika och lika vi är i våra utgångspunkter av och på förväntan – gemensamt är modet att hoppas.


PRESS

"Det är en så genialt enkel idé att det nästan är konstigt att ingen har kommit på den tidigare. Tjugofyra personer, huvudsakligen med konstnärliga bakgrunder, har

tillfrågats om att skapa något nytt på temat förväntan, i vid bemärkelse."

Lotta Olsson, DN 26/11 2022


Ge akt på julen – med en Adventskalender för vuxna!

Nu blir det lucköppning – eller snarare – sätt sprätt på julen med en papperskniv (och mota julhetsen i grind). Förväntan är temat för en högklassig konstnärlig

adventskalender med bidrag av (bland andra) konstnären Karin Mamma Andersson, författaren Karolina Ramqvist och skådespelaren Jonas Karlsson!

Kenneth Gysing, Femina 24/11 2022


https://sverigesradio.se/avsnitt/hur-lyckades-bert-karlsson-ta-over-svensktoppen-med-en-arme-av-dansband--2

Nordegren & Epstein, P1, 1/12 2022 (ca 7 minuter in i programmet)